Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Now the Chips are Down

TA: Now the Chips are Down

De titel boven mijn blog van vandaag is van een BBC documentaireuit 1978 over de invloed van halfgeleiders (toen nog microprocessors genoemd) op onze maatschappij.

Forse koersdalingen

Halfgeleiders hebben het dit jaar niet makkelijk. Op Wall Street heeft de SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, sinds dit voorjaar bijna 10% prijsgegeven. Applied Materials is bijna 30% in beurswaarde gezakt, Broadcom Limited verloor bijna 25%, terwijl Micron Technology dit jaar ruim 20% prijsgaf.

Op de Nederlandse beurs valt BESI in negatieve zin op met een ruime halvering van de beurswaarde sinds maart, maar ook ASMI waarvan de koers met 30% is gekelderd. Dan komt ASML goed weg, de koers is sinds maart redelijk gestegen, alleen in de laatste weken blijft ASML wat achter met een koersverlies van zo'n 8%.

Een vergelijking met de beursgemiddelden gaat natuurlijk mank, maar opvallend is dat bijvoorbeeld de AEX slechts 3,5% is gedaald vanaf haar top in juli. Ten opzichte van de stand in maart, rond 530, staat de AEX zelfs hoger. De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, is sinds maart ruim 8% gestegen, maar sinds het all-time-high van 25 juli rond 7.511,39 met 2% gedaald.

Correctieve fase

Zolang de AEX-index in het ultrakorte correctieve (dalende) trendje beweegt, is het verstandig om behoedzaam te blijven. Lagere toppen en bodems sinds eind juli signaleren nog steeds lichte verkoopdruk. Enkel boven weerstand 576,90 (gevormd op 27 juli) verbetert het beeld. Aan de onderkant heeft de AEX-index een stevige steun 543,87 (gevormd op 27 juni).

De steun 543,98 markeert de onderkant van het meerjarige stijgende trendkanaal. Rond dit niveau ligt bovendien de 200-dagenlijn. Met de recente daling worden dus cruciale steunniveaus getest. Om de langetermijnuptrend te hervatten moet nu eerst de correctieve (dalende) fase verlaten worden, waarna de weerstand op 576,90 (gevormd op 27 juli) gebroken dient te worden.
https://grafieken.tostrams.nl/10.gif

Weinig potentieel voor halfgeleiders

De halfgeleiderssector staat in de spollights. Volgens Morgan Stanley, in een sectorrapport, is het opwaarts potentieel voor chipbedrijven beperkt, onder andere vanwege oplopende voorraden in de sector. Ook de handelsspanningen tussen China en de VS wegen op de sector, nu de economische grootmachten elkaar met hogere importtarieven om de oren slaan.

Is het al tijd om in te stappen, bijvoorbeeld voor een speculatief dobbeltje? Technisch is er nog te weinig bewijs voor een bodem, dus kijk het nog even aan. Hieronder bespreek ik het kortetermijnverloop van de bekendste halfgeleideraandelen. Het lange termijn technische verloop volgen mijn analisten en ik op de Tostrams-site.

Besi blijft zwak

Besi is de weg omlaag ingeslagen nu de augustusbodem niet stand wist te houden. Er ligt een eerste steun rond 16,50 (bodem van 9 februari 2017). Maar zolang de dalende trend zich voortzet, adviseer ik voorzichtig te blijven met Besi.

Voor wat het waard is: ik zie de laatste weken positieve divergentie op de RSI. Enkel boven weerstand 20,54 (top van 9 augustus) verbetert het beeld.


ASMI stabiliseert

ASMI beweegt in zijwaartse richting tussen steun 43,98 (bodem van 6 juli) en weerstand 50,32 (top van 1 augustus). Deze bandbreedte is ruim genoeg om te traden. Houd er rekening mee dat dit een speculatieve strategie is.




Het ontbreekt ASML aan kracht

ASML beweegt in horizontale richting. De bewegingen tussen steun 163,15 (bodem van 4 juli) en weerstand 188,85 (gevormd op 15 juni) zijn te grillig om traden interessant te maken. Wacht op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.

Overigens is het lange termijn technische plaatje van ASML nog prima. ASML is dan ook het enige van de hier besproken aandelen, waarvan ik een defensieve positie aanhoud.

 

Amerikaanse halfgeleiders

De SOX-index (Amerikaanse halfgeleiderindustrie) beweegt dit jaar in een zijwaarts patroon, grofweg tussen 1203,66 (bodem in februari) en 1464,61 (top in maart). Wel zie ik lagere toppen en hogere bodems, dus binnenkort zal de SOX richting kiezen.

Recent heeft de SOX de herstelfase verlaten, het technische plaatje iets is verzwakt. Op korte termijn houd ik rekening met uitslagen tussen steun 1.293,78 (bodem van 2 juli) en weerstand 1.406,04 (top van 8 augustus). Een uitbraak buiten deze bandbreedte zal de nieuwe richting bepalen.


Applied Materials

De dalende trend van Applied Materials is hervat met de doorbraak onder de laatste bodems. Verkoopdruk in Applied Materials is weer toegenomen. Zolang Applied Materials lagere toppen laat zien, blijft verkoopdruk aanwezig. Er ligt steun rond 40,79 (gevormd op 29 juni 2017). Enkel boven weerstand 50,39 (gevormd op 8 augustus) klaart het beeld op voor Applied Materials.


 

Broadcom Limited blijft zwak

Broadcom Limited laat sinds juni lagere toppen zien, een teken van verkoopdruk. Het aandeel beweegt op korte termijn zijwaarts tussen 202,77 (bodem van 15 augustus) en 229,77 (top van 26 juli).


Micron Technology

Micron Technology oogt technisch zwak. De juli-bodem is gebroken. Neerwaarts is er ruimte richting steun 37,52 (bodem van 9 februari). Een lagere koerstop zou de uitbraak bevestigen. De weerstand ligt op 58,15 (top van 18 juli).

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 08:00 Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 13
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2018 08:54
    quote:

    fred optie schreef op 22 augustus 2018 08:49:

    Kan ook zo maar weer hoger gaan. Je weet het gewoonweg niet. Lastig. Lager lijkt logisch dus het zal wel eerst hoger gaan. Nadat het met 15 punten gaat zakken. Zoiets.
    plausibel wat je zegt... Niemand die het weet... maar het lijkt er toch op dat we gewoon weer long moeten gaan, short is in het huidige sentiment kansloos!

  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 22 augustus 2018 08:54
    quote:

    beer56 schreef op 22 augustus 2018 08:37:

    [...]ja,onze mislukte cabaretier
    Beter dan twee ouwe Muppets die op een Balkonnetje zitten..

    Met hun Commentaar en kritiek..

    Óók op R. Trostrams..

    Die iedere dag een gratis Voorstelling geeft..;)

    youtu.be/14njUwJUg1I?t=130

    Wie ben jij? die R'er of L'er..?!

  3. [verwijderd] 22 augustus 2018 08:59
    quote:

    ren-je-dement schreef op 22 augustus 2018 08:55:

    Valse uitbraak boven 557 gisteren gaan ze niet meer rechtzetten. En dat is de opmaat naar 543.

    551-->557-->550--558. Dat is een punt of 7.
    Onder 550 7 punten eraf is 543.

    Klas 1, nu ook wel groep 3 genoemd.
    hou je wel even rekening met andere factoren?

    Zo simpel als jij het nu stelt is het natuurlijk niet... los van de termijn waar je over spreekt.

    Kijk maar hoe men nu aan de 555 zich weet vast te houden, is dat een belangrijk punt? Of verzinnen we dit met ons allen?

    Feit is dat die yanks nog altijd op recordhoogte staan!
177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links