Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De gasprijs reageert niet op speculaties

De gasprijs reageert niet op speculaties

De gasprijs reageert vooralsnog niet op de speculaties dat de gastoevoer naar Duitsland mogelijk permanent door Rusland zal worden afgeknepen.

Er was geen krant, nieuwsplatform of ander mediakanaal dat er afgelopen dagen géén aandacht aan heeft besteed: het jaarlijkse onderhoud aan de Nord Stream 1 gaspijpleiding. Hierdoor is deze belangrijke gastoevoer tussen Rusland en Duitsland tien dagen lang afgesloten.

De algemene teneur van de headlines was dat Duitsland gespannen afwacht of de gastoevoer volgende week weer hervat gaat worden. Er werd uitgebreid gespeculeerd dat de pijplijn gesloten blijft, waardoor er dan een gigantische energiecrisis dreigt met explosieve gevolgen voor de gasprijs.

Nu geen koersexplosie

Het is de vraag of die koersexplosie in de gasprijs er ook werkelijk inzit. Want als het onderwerp al volop in het nieuws is, bij wijze van spreken op de voorpagina's staat, dan is het nieuws een non-event op de financiële markten. Al deze informatie en speculatie zit dan al in de gasprijs verdisconteerd.

Dat kunnen we direct al zien in de gasprijs, die deze week nog geen procent is opgelopen. Ook in aanloop naar de tijdelijke afsluiting van de pijpleiding is de gasprijs niet gestegen, maar juist met ruim 35% gedaald.

Ook in het korte termijn technische plaatje van de gasprijs zit geen enkele aanwijzing voor extreme koersstijgingen. Eerder het tegendeel.

... maar tussen 2020 en 2022 wel

Dat de gasprijs wel degelijk kan stijgen bewijst het koersverloop in de afgelopen jaren. Tussen 4 april 2020 en 7 juni 2022 liep de gasprijs op van $1,59 naar $9,43, een stijging van bijna 500% (!).

Ik denk dat de gasprijs zou kunnen verdubbelen indien de markt echt een permanente sluiting van Nord Stream 1 zou vrezen. Maar het koersverloop van de afgelopen weken bewijst vooralsnog dat dat geen reëel scenario is.

Wat gaat Poetin doen?

Waarom zou Poetin überhaupt overwegen om de gastoevoer van Nord Streem 1 permanent stil te leggen? Rusland zet de afgelopen maanden weliswaar veel minder gas in het Westen af, maar doet dat wel tegen een veel hogere prijs.

Per saldo pakt de huidige situatie niet per definitie slechter uit voor Rusland. Vergeet niet dat de prijs van gas op de financiële markten in enkele jaren, dus relatief korte tijd, bijna vijf keer over de kop is gegaan.

Ik denk ook niet dat Poetin een zware recessie in Europa, waar zijn belangrijkste afnemers zitten, zou willen veroorzaken. Want een langdurige economische stilstand betekent dat dat westen ook minder energie, gas en olie, nodig zal hebben.

Mijn inschatting is dat Rusland nog het beste af is met de status quo: iets minder gas tegen een fors hogere prijs leveren.

Vandaag bespreken wij de koersontwikkeling van natural gas. Maar eerst de AEX.

AEX zit gevangen tussen hoop en vrees

Eerst de hoop. Voor de lange termijn is het belangrijk dat de koers is opgevangen door de steun van 632,12 punten (de top van 17 februari 2020). Dit pre-corona all-time high wist als een eerste steun te fungeren, waarmee een pullback-scenario is ingezet.

Verder is het hoopvol dat de AEX-index begin juli (binnen de dalende trend) een mogelijk hogere koersbodem lijkt te vormen. Deze potentieel hogere bodem signaleert dat het technische beeld wat minder negatief wordt.

Gaps

Dan de vrees. Technisch zijn er de afgelopen weken gaps in de AEX grafiek gevormd, die voor tegendruk kunnen zorgen. Een gap is een koersgat. Dit wijst doorgaans op dynamische marktomstandigheden en vertegenwoordigt potentiële verkoopdruk boven de markt.

Vooral de eerste gap, die van medio juni is belangrijk, omdat deze is gevormd tijdens de doorbraak onder de steun van 652 punten; tevens de uitbraak onder de voormalige driehoek.

Deze gap heeft de volgende kenmerken:

  • Op vrijdag 10 juni lag het de intraday low op 681 punten.
  • Het hoogste punt van maandag 13 juni lag op 671,85 punten.
  • Grofweg tussen 671 en 681 punten is er op de grafiek een gat zichtbaar.
  • Daarbinnen zijn dus geen transacties tot stand gekomen
  • Dergelijke gaten in de grafiek komen vaak voor op belangrijke technische punten. Deze gap markeerde de uitbraak uit de voormalige driehoek
  • Deze gap is op de AEX-grafiek hieronder afgebakend door twee blauwe horizontale stippellijntjes


AEX maakt een pas op de plaats

De AEX-index lijkt begin juli (binnen de dalende trend) een mogelijke hogere koersbodem te vormen. Deze potentieel hogere bodem signaleert dat het technische beeld wat minder negatief wordt.

Voor een nieuwe verbetering moet de AEX-index overigens eerst uit de dalende trend breken. Maar de gapzone tussen 671,85 en 681 punten hangt ook nog boven de markt. Deze vertegenwoordigt op korte termijn wat verkoopdruk.

De echte weerstand ligt pas rond 719,10 punten (de top van 29 april). De steun ligt rond 632,12 punten (de bodem van 17 februari 2020).



Korte termijn analyse aardgas: technisch verpietert het plaatje

De gasprijs is in de afgelopen weken met ruim 35% gedaald. Natural gas keert thans terug naar de voormalige bodem rond $7 (gevormd door de top van begin mei). Deze oude koersbodems fungeert als nieuwe weerstand.

Zolang de koers hier onder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt pas steun op $4,29 (de bodem van 24 februari).

Het technische plaatje geeft op korte termijn in elk geval geen extreme nervositeit aan.




Lange termijn analyse: nog geen plankgas

De gasprijs zakt weer terug onder de koerstoppen van eind 2021. Daarmee verzwakt het technische plaatje iets. De eerder opgetreden uitbraak is met de terugval onder de voormalige weerstand geneutraliseerd.

De 200-dagenlijn lijkt de recente daling wel op te vangen, dus extreem negatief is het plaatje niet. De eerste echte bodem is die rond $3,61 (van 16 juli 2021). Die valt nagenoeg samen met de bodem van eind vorig jaar rond $3,56.

Weerstand ligt rond $9,43 (de top van 10 juni). De 200-dagenlijn van aardgas laat een vlak verloop zien. Dit geeft neutrale technische omstandigheden weer.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 JoostVLS 13 juli 2022 07:46
    Vooral de eerste gap, die van medio juni is belangrijk, omdat deze is gevormd tijdens de doorbraak onder de steun van 752 punten; tevens de uitbraak onder de voormalige driehoek.

    Deze gap heeft de volgende kenmerken:

    Op vrijdag 10 juni lag het de intraday low op 781 punten.
    Het hoogste punt van maandag 13 juni lag op 771,85 punten.
    Grofweg tussen 771 en 781 punten is er op de grafiek een gat zichtbaar.
    Daarbinnen zijn dus geen transacties tot stand gekomen
    Dergelijke gaten in de grafiek komen vaak voor op belangrijke technische punten. Deze gap markeerde de uitbraak uit de voormalige driehoek
    Deze gap is op de AEX-grafiek hieronder afgebakend door twee blauwe horizontale stippellijntjes


    Royce vergist zich idd 100 punten.....
  2. [verwijderd] 13 juli 2022 08:13
    En verder de benzine is misschien ,watgoedkoper ,maar voedsel en de rest niet dus Lagarde hou die rente laag.
    Die vrouw is toch levensgevaarlijk,alleen maar kletsen over rentespreads en geen enkele aanpak van de inflatie.
    ECB 1 groot politiek instrument en niemand zegt wat .Ja goed voor de export ,moet je maar eens naar de Duitse cijfers kijken
  3. forum rang 6 Silk 13 juli 2022 08:20
    quote:

    Loek S. schreef op 13 juli 2022 07:54:

    Royce Aardgasprijs is die van usa. In Europa hebben we de ttfgasprijs. Deze is met 50% gestegen afgelopen weken tot rond 175 euro per megam3 Dat is een vertienvoudiging tov vorig jaar 1000% prijsstijging! Dat ziet er niet goed uit.
    Dat heeft hij al eens eerder zo gedaan. Daar hebben we het hier ook toen over gehad. TA doen over de US gasprijs en het dan eigenlijk over de EU gasprijs hebben! Blijkbaar let Royce niet goed op. ;)
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 13 juli 2022 08:36
    Gisteren bij RTL Zooi:

    Die zeggen dat het de Schuld is van de Oorlog in de Oekraruïne dat de Pleuro op Pari staat tov de $..

    Toegevoegd:

    a. HOU NOU TÓCH OP ! b. Vervang onmiddelijk die "Puppet on a String" van een ECB Zonnebank Koningin..!

    En plaats per DIREKT 'een Doener' die de Rente naar boven gaat brengen ..!!
  5. forum rang 6 ttroo 13 juli 2022 08:44
    Europeze beurzen genoeg ruimte voor hoger.

    Blijft wel opvallend die veel hogere Europese gas prijzen. Er is (veel) meer gevuld in de gas voorraden dan vorig jaar. Ik las een mooi stukje dat 63% van de gas voorraden zijn gevuld, ik vermoed dat daarmee Duitsland wordt bedoeld. Nog meer tekst in het artikel. Zelfs als Nordstream I niet wordt opgestart, krijgt Duitsland nog wat gas via ander en is er niet direct een probleem.

    Tuurlijk voorraden moeten doorgevuld worden in het geval van een strenge winter, wat opvallend is want we hebben juist last van de Opwarming van de Aarde. Schijnbaar dit jaar dan niet. En dat opvullen gaat dan een stuk minder snel als er minder gas binnen komt als Nordstream I niet opstart. Wat vooral belangrijker wordt naarmate de winter dichterbij komt. Gewoon doorgaan met besparingen van het gas verbruik. Wellicht beter de alternatieven benutten, al zijn die er wellicht weinig. Maar maximale inspanning hierop in plaats van maximale inspanning huilen naar Putin.
    En zet die ideeen box aan voor gas besparingen en komt met smart besparingen welke de bevolking makkelijk kan uitvoeren. Een gas besparing dashboard is binnen een dag gemaakt, is die er nog niet? En zorg ook voor complimenten als de bevolking hun best doet en vooruitgang maakt. Want achter lopen is wellicht niet wat je wilt, maar het is altijd beter dan geen besparingen.

    ASML genoeg ruimte voor hoger. Europa genoeg ruimte voor hoger.
    Europa schut Putin van je af, kom met gas alternatieven, zorg dat je op gas besparingen richt, zorg voor een hogere EUR. Dan kom het vanzelf goed.
336 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links