Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 386 cruciaal

Als een warm mes door een pakje boter, zo sneed de AEX door een flink aantal steunniveaus heen de afgelopen dagen. Hierdoor is er direct sprake van in ieder geval een minicorrectie in de AEX. Dit zien we niet terug in veel andere indices. Vooral in de VS blijven de indices consolideren op een hoog niveau of vallen slechts beperkt terug.

Ook de DAX bleef boven zijn eerste Fibonacci-niveau en vormde gisteren een inverted hammer. Zowel in de VS als de DAX werd ook de vorige top (uit september) nog niet getest danwel doorbroken. Hierdoor blijft er sprake in deze indices van een sterke opgaande trend.

De vraag is of de doorbraak van gisteren in de AEX een vals signaal is geweest. Dat ligt aan de beweging van vandaag. In tegenstelling tot veel andere indices zakte de AEX gisteren wel onder zijn septembertop en eerste Fibonacci-retracementniveau. Voor de AEX liggen deze niveaus rond de 386.

Neerwaarts potentieel
Mocht de index vandaag met een candlestick-omkeerpatroon hier weer boven eindigen, dan was er gisteren sprake van een valse (niet structurele) doorbraak hieronder. In dat scenario is de kans groot dat de bodem tijdens deze minicorrectie al is gezet. Zolang deze opwaartse beweging uitblijft, is gisteren de deur geopend naar meer neerwaarts potentieel in de komende week.

In dat scenario is de kans groot dat deze terugval uiteindelijk lijdt tot de zesde correctie (minimaal 5% daling) van dit jaar. Met de huidige forse terugval is de kans wel zeer minimaal geworden dat we nog dit jaar mijn doelniveau van 420 punten zullen gaan zien. Een test van dit niveau verwacht ik overigens nog steeds, maar zal naar alle waarschijnlijkheid pas begin volgend jaar gaan plaatsvinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Gisteren zijn een aantal analisten ineens radicaal omgedraaid en houden rekening met een terugval naar de vorige (oktober)bodem van 366. Dit verwacht ik niet. De onderliggende trend blijft zeker opwaarts gericht en er is dit hele jaar al sprake van stijgende bodems en toppen in het middellangetermijnbeeld.

Omkeermoment
Ook het feit dat alle correcties in een korter tijdsbestek werden goedgemaakt, is een belangrijk signaal dat deze opgaande beweging nog niet voorbij is. Wel is de kans aanzienlijk toegenomen dat de top (398,60) voor dit jaar op de borden is gezet. Voor vandaag, maar dat geldt ook voor volgende week, moeten we alert zijn op omkeerpatronen.

Vooral zolang andere indices niet verslechteren. Door deze snelle en felle (voor mij ook onverwachte) daling is er geen dalende toppenlijn te signaleren die moet worden doorbroken. Voor vandaag houd ik dus de 386 aan als omkeermoment. Een opwaartse doorbraak betekent dat gisteren een vals signaal heeft plaatsgevonden.

Zolang dat niet gebeurt, blijft een verdere daling in de komende week mogelijk, maar ook dan moeten we alert blijven op een plotselinge omkeer. De volgende Fibonacci-niveaus liggen bij 382,50 (ook onderkant 3e gap) en 378,50 (bovenkant tweede gap). Als we kijken naar de Fibonacci-niveaus tussen de jaarbodem (331) en de jaartop (398,60) dan ligt het eerste niveau opvallend genoeg bij 373.

386 cruciaal
Dit was het belangrijkste niveau dat dit jaar opwaarts werd gebroken en de volgende fase in de stijgende langetermijntrend startte. Dit is voor mij voorlopig het maximale niveau waar de AEX tijdens een verheviging van deze (mini) correctie naar toe zou kunnen zakken.

Toch is het verstandig om ook andere indices scherp in de gaten te houden. Zij liggen er technisch gezien in het kortetermijnbeeld nog steeds sterk bij. Dat zij er sterker bij liggen, komt natuurlijk deels doordat de AEX al weken consolideert, terwijl andere indices verder opwaarts versteilden.

Opletten vandaag dus op een plotselinge positieve omkeer. Voor vandaag is de 386 cruciaal, anders is er meer neerwaartse ruimte. Wel ligt het grootste deel van deze nieuwe correctiesituatie al achter ons.

S&P 500


Klik op de grafiek voor een grote versie

Als ik nog snel kijk naar de S&P 500, dan consolideert de index nog steeds tijdens deze kleine terugval. De belangrijkste zone ligt bij 1.745 – 1.750. Hier ligt onder andere het eerste Fibonacci-retracementniveau, maar ook de voormalige stijgende toppenlijn.

Er is dus nog steeds sprake van een normale terugtest en we moeten hier alert zijn op een positieve omkeer en vervolg naar hogere jaartoppen binnenkort. Koersdoel blijft onveranderd liggen bij 1.870 voor de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

354 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 december 2013 09:03
    quote:

    robin3000 schreef op 6 december 2013 08:56:

    een beetje TA analist zag deze correctie aankomen. Al 6x weerstand op 398 en de LT stijgende weerstandslijn werd maar niet uitgenomen.

    Maar gelukkig luister ik alleen naar mezelf en niet naar "analisten" !

    Goed gezien Robin, zal ook wel weer een mop zijn dat jij het goed gezien hebt.

    Als we nu gewoon verder afglijden kunnen we voor eens en voor altijd zeggen dat TA op lange termijn gewoon geen enkele zin heeft. Op dagbasis prima, maar voor een paar weken/maanden vooruit is het gewoon onzin.
  2. [verwijderd] 6 december 2013 09:07
    quote:

    robin3000 schreef op 6 december 2013 08:56:

    een beetje TA analist zag deze correctie aankomen. Al 6x weerstand op 398 en de LT stijgende weerstandslijn werd maar niet uitgenomen.

    Maar gelukkig luister ik alleen naar mezelf en niet naar "analisten" !

    Niemand kan de de beurs voorspellen dus ook jij praat ook nonsens. Geen respect voor jou opmerking
  3. [verwijderd] 6 december 2013 09:11
    quote:

    sergep schreef op 6 december 2013 09:07:

    [...]
    Niemand kan de de beurs voorspellen dus ook jij praat ook nonsens. Geen respect voor jou opmerking
    Hahah verkeerde been uit bed gestapt? Deze week te veel geld verloren?
    Maar waarom zit jij dan hier op dit forum als niemand de beurs kan voorspellen? Dan wil je dus zeggen dat Bas gewoon iedere dag een l*lverhaal schrijft en je hem helemaal niet serieus neemt.

  4. [verwijderd] 6 december 2013 09:18
    quote:

    robin3000 schreef op 6 december 2013 09:14:

    ik heb deze week gemerkt dat wanneer je een andere visie hebt dan de grootmeester ( lees Bas ) dat het merendeel hier van zijn aanhangers dat niet leuk vind en je dus in principe weggehoond wordt.
    Kom je daar nu pas achter, dat is al een jaartje of 5 zo, goede mop Robin.
    Bij Nikken ga je ook op het schavot als je kritiek levert......
  5. [verwijderd] 6 december 2013 09:18
    Môge allen,
    Gisteren vet nat gegaan met de sprintertjes long dus ik hoop op een mooie stijging vandaag. De aex kennende zal dat wel uitblijven. Angst overheerst, dat zagen we wel vlak na de opening vanmorgen toen alles weer inzakte. Als de yanken vandaag op + 3% komen te staan, dan gaan wij waarschijnlijk ook wel een procentje omhoog.
  6. [verwijderd] 6 december 2013 09:21
    quote:

    chiappucci92 schreef op 6 december 2013 09:18:

    [...]

    Kom je daar nu pas achter, dat is al een jaartje of 5 zo, goede mop Robin.
    Bij Nikken ga je ook op het schavot als je kritiek levert......
    tsja het is me wat, maar ik trek toch mijn eigen plan en van kritiek trek ik me niets aan.
  7. [verwijderd] 6 december 2013 09:21
    quote:

    robin3000 schreef op 6 december 2013 09:14:

    ik heb deze week gemerkt dat wanneer je een andere visie hebt dan de grootmeester ( lees Bas ) dat het merendeel hier van zijn aanhangers dat niet leuk vind en je dus in principe weggehoond wordt.
    Vergeet niet dat Bas dit jaar, voor zijn doen, ontzettend vaak goed zat in vergelijking met andere jaren. Dat van die andere visie klopt wel, dat weet ik als geen ander. De beurs voorspellen blijft onmogelijk, het is immer een gok en soms pakt die goed uit. De 420 van Bas heb ik echter nooit in geloofd.
  8. [verwijderd] 6 december 2013 09:23
    quote:

    robin3000 schreef op 6 december 2013 09:20:

    jullie weten ook dat mijn koersdoel van 385 inmiddels behaald is en dat ik al reeds heb aangegeven dat ik de AEX nu weer zie stijgen naar de zone 395 met een hernieuwde test van de 398.
    Ik kan alleen maar hopen dat je gelijk krijgt maar ik ben toch wat pessimistischer...
  9. [verwijderd] 6 december 2013 09:25
    Ik begrijp de kritiek op onze Bas niet helemaal. Hij geeft zijn TA-visie, doe ermee wat je wil. Een een TA-visie, daar horen bijvoorbeeld geen bananrapporten om 14.30 bij want dat is geen TA. En dat het weldegelijk invloed heeft op de koers is evident.

    Moeilijk hé, onderscheid maken.
  10. aexman 6 december 2013 09:27
    quote:

    debo schreef op 6 december 2013 09:21:

    [...]De 420 van Bas heb ik echter nooit in geloofd.
    De genoemde aanjagers van Bas zijn vandaag anders wel de stijgers van vandaag ..te weten RD, Unilever en ASML. Grootste probleem is eigenlijk de timing van Bas, maar hebben we daar allemaal niet het meeste last van.:)

    Vandaag maar eens kijken of we door de 386 heenwillen, ook al zie ik de 388 eigenlijk meer als nieuw plafond. Waarom ...gewoon gevoelsmatig...
354 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links