Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Opwaarts vervolg

De AEX brak gisterochtend direct door de belangrijke dalende toppenlijn die op dat moment bij 425 was te vinden. Toch wist de index hier niet boven te sluiten en viel uiteindelijk weer terug tot ruim onder deze dalende weerstandslijn.

Wel is hiermee een eerste speldenprik uitgedeeld en ik verwacht dat deze dalende toppenlijn binnen enkele dagen structureel en opwaarts gebroken zal worden waarna een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de komende weken ontstaat.

De kans is groot dat in het laatste kwartaal van dit jaar een forse opgaande beweging zal worden ingezet. Het is echter wel belangrijk dat de dalende toppenlijn structureel wordt gebroken, zolang dat niet gebeurt, kan er nog steeds meer neerwaartse druk ontstaan.

Bearish engulfing

Ik houd er echter wel rekening mee dat het langdurige bodemvormingsproces in de eindfase zit. Het negatieve van gisteren is dat er uiteindelijk een bearish engulfing werd gevormd. Dit toppatroon wordt pas definitief opgeheven zodra de top van gisteren bij 428,10 opwaarts wordt gebroken.

Bij een dergelijk toppatroon is het overigens wel belangrijk voor de validiteit dat de AEX snel dit patroon voortzet naar lagere bodems dan de afgelopen twee dagen. In het langeretermijnbeeld is tijdens de augustus en septembercorrectie een duidelijke meervoudige bodem in de zone 402 – 406 gevormd.

Hiermee vond ook een terugtest plaats naar de voormalige jaarbodem van begin januari bij 406. Ook werd met deze drievoudige bodem telkens op 15 tot 20 punten na de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek getest in het langetermijnbeeld.

Positieve crossing

De stijgende langetermijntrend is dus volledig intact gebleven. En zolang deze niet structureel wordt gebroken (nu bij 394) blijft deze opgaande trend naar hogere niveaus intact. Na de eerdere positieve divergentie (afname verkoopdruk) blijft de RSI zich ook positief ontwikkelen en lijkt een hogere bodem te vormen.

Dit geldt ook voor de MACD die opnieuw een positieve crossing heeft gemaakt en een hogere bodem. We zien geregeld dat tijdens een volatiele uitbodemingsperiode er meerdere achtereenvolgende crossings in deze indicator plaatsvinden.

Waar moeten we nu op letten in de komende dagen. Als eerste de dalende toppenlijn die bij 451,40 startte en langs de top van 441 loopt. Deze is vandaag te vinden bij 423,50 en loopt dagelijks nog steeds 1,50 punt terug.

Duidelijke verbetering

Een slotkoers hierboven is een duidelijke verbetering. Verder moet de 428 worden gebroken om het toppatroon op te heffen. Steun is te vinden bij de woensdag gevormde opwaartse gap tussen de 415 en 416,80. Deze gap was groter maar werd gisteren voor een deel gesloten.

De terugval gisteren tot aan de 416,80 is ook te zien als terugtest naar de voormalige en steilere dalende toppenlijn die afgelopen woensdag al werd gebroken. Een sluiting van deze gap zou meer neerwaartse ruimte vrijmaken, mogelijk opnieuw naar de 409.

Toch lijkt een verder opwaarts vervolg in de komende dagen het meest reële scenario. Een slotkoers boven de 423,50 en een opheffing van de bearish engulfing zijn daarbij mijn uitgangspunt.

Voor de komende weken acht ik een beweging naar in eerste instantie de septembertop (451,40) tot de juli-bodem (455) mogelijk. Uiteindelijk zou dit jaar nog een poging ondernomen kunnen worden om weer in de buurt te komen van de 500 puntengrens.

Stemmen

Met trots kan ik u meedelen dat ik voor het derde jaar bij de laatste vijf genomineerden zit voor de gouden stier voor Beste beleggingsexpert 2015. Mede door uw stem heb ik deze finale weer behaald. De teller gaat weer op nul en u kunt opnieuw op mij stemmen. Ik wil u alvast enorm bedanken voor uw stem.

Kortetermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

760 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 oktober 2015 08:53
    Weer in de top 5 van beste beleggingsexperts? Nou dat zegt wel iets van de kwaliteiten van de genomineerden. Jammer dat mensen uit dit forum niet mee kunnen dingen naar deze prijs want er zitten er wel een paar tussen die die de huidige top 5 met glans zouden verslaan. F1F bv. :-)))
  2. [verwijderd] 2 oktober 2015 09:06
    quote:

    ONN schreef op 2 oktober 2015 08:57:

    [...]
    We ? Jij alleen toch ? Ik heb het nooit zo op die hele verre standen.
    toch een goed gevoel dat Bas nog uitgaat van 500 aan het eind van het jaar. Hopelijk krijgt hij eens een keer gelijk aangezien ik in dat geval een hele leuke cent zou verdienen. Die 564 was natuurlijk nog mooier maar daar gaan we in 2017 voor. ;-p
760 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links