Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuw dieptepunt

TA: Nieuw dieptepunt

Opnieuw werd het dieptepunt verder verlaagd tijdens de achtste AEX-correctie van dit jaar naar een niveau van 436 punten. De teller staat nu bijna op een daling van 40 punten, ofwel 8% vanaf de recente top bij 474,85.

Deze daling gaat in een behoorlijk snel tempo en in een rechte neerwaartse lijn, een vrije val. De vraag is nu of de eindfase van deze correctieve beweging al is ingegaan.

Een volgend neerwaarts richtpunt/zone komt namelijk snel dichterbij. We moeten daarbij vooral de andere indices scherp in de gaten houden en ook eventueel te vormen omkeerpatronen vanuit de candlesticks.

Niet waar

De terugval vond in ongeveer zeven handelsdagen plaats. Na de intraday opwaartse doorbraak door de 473 leek de tijd juist rijp voor een opwaarts vervolg naar mijn voormalige eindejaarsdoel, de zone 490 – 495. Niets bleek minder waar te zijn.

Op 3 december werd met een enorme steile neerwaartse beweging zowel de stijgende bodemlijn als de vorige novemberbodem bij respectievelijk 463,50 en 455,30 neerwaarts gebroken.

Dit was de eerste verzwakking in het zeerkortetermijnbeeld van de AEX. De doorbraak daarna door de 447 – 448 zorgde in principe voor meer neerwaarts potentieel richting de 439 tot 431. De 439 hebben we ondertussen ook al verlaten en nu komt de 431 dus in zicht.

Hogere koersen 2016

Ondanks de vrije val in het zeerkortetermijnbeeld, is de langere stijgende trend nog steeds intact en ga ik er vanuit dat deze terugval uiteindelijk uitmondt in een volgende hogere bodem. De eerdere stijgende bodemlijn vanaf de septemberbodems (405) was te steil en daarmee onhoudbaar.

De kans dat een nieuw stijgend trendkanaal in de komende tijd ontstaat, is naar mijn mening groot, waarna de opwaartse weg weer kan worden vervolgd. Een beweging naar de 473 en de zone 490 – 495 zal echter pas in de loop van het eerste kwartaal weer kunnen plaatsvinden.

Zolang de trend echter opwaarts gericht blijft, denk ik dat hogere koersen realistisch blijven in 2016. Ook een beweging tot ruim boven de 510-top blijft mijn uiteindelijke doel.

Belangrijke niveau's

Waar liggen de belangrijke niveaus aan de onderkant? Een belangrijk steunpunt is te vinden bij 431 punten. Daar ligt de oktoberbodem en het laatste Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging sinds de septemberbodems.

Een structurele doorbraak daaronder, zou een verdere verzwakking inhouden en meer neerwaarts potentieel vrijmaken. Door het doorbreken van zowel het 50% als het 38,2%-niveau is de kracht al weggevloeid en lijkt een snelle hertest van de 473 een stuk langer te duren.

Een ander interessant punt ligt bij 433. Dit is een virtuele lijn in de AEX. Als we namelijk de top van september (451) verbinden met de toppen van eind oktober en begin november is een duidelijke stijgende toppenlijn te zien.

Bodemsignalen

Deze kunnen we parallel projecteren als virtuele bodemlijn langs de septemberbodem van 405. Deze opgaande bodemlijn zou dan rond de 433 punten vandaag komen te liggen. Mocht dit de onderkant worden dan zou een breed en mild stijgend trendkanaal ontstaan.

Voor de komende dagen moeten we dan ook alert zijn op bodemsignalen vanuit de candlesticks nu deze virtuele bodemlijn in zicht komt. Toch is een aanzienlijke stijging nodig om te kunnen spreken van een duidelijke verbetering en bevestiging dat een bodem is gevormd.

Als eerste kunnen we het 38,2%-niveau pakken van deze hele daling tot nu toe (van 474,85 naar 436) welke dan komt te liggen bij 451. Vlak daarboven ligt verder nog de recente top bij 454.

Kans van slagen

Deze poging om een bodem destijds te vormen resulteerde in een intraday lagere top onder het 50-daags gemiddelde. Het meest interessante scenario voor de komende dagen zou dus de vorming van een omkeerpatroon zijn boven de steunzone van 431 – 433.

Waarna in de komende twee weken bevestiging wordt gegeven boven de zone 451 – 454. Een scenario dat zeker kans van slagen heeft. 


Kortetermijngrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

1.137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 57 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kees5555 11 december 2015 09:10
    quote:

    TheSky schreef op 11 december 2015 08:58:

    Hallo Bas, regelmatig lees ik een zin als "de kans is groot dat", het zou helpen om te onderbouwen waarom die kans groot is. We zijn laatste tijd regelmatig op verkeerde been gezet door TA.
    Recent was het: "Koersdoel 563", daarna "koersdoel rond 495".
    Vorig jaar zouden we op 463 eindigen.
    Dat alles werd niet omschreven met "kans".

    Als ik er zo vaak zo ver naast zou zitten, zou ik met de staart tussen de benen achter de coulissen verdwijnen en een ander beroep kiezen.

  2. [verwijderd] 11 december 2015 09:13
    quote:

    Vincent Koopman schreef op 11 december 2015 08:54:

    Met mijn eerste comment wil ik zeggen: Fred, wat weet jij allemachtig veel van opties. Ik wou dat ik al jou kennis in mijn kleine breintje kon duwen. Chapeau!
    Was toch Fred zijn beroep daarom die goede kennis, U bent toch ook trots op U eigen beroep.
    Of bent U soms iemand zonder beroep ?

  3. [verwijderd] 11 december 2015 09:21
    quote:

    Sloeki schreef op 11 december 2015 09:13:

    Ik ben lekker gedraaid, van mij mag het nu lekker crashen!!!!

    -2 -3%...het kan niet op!

    Toch denk ik dat we elk moment weer omhoog kunnen gaan, ook nu o.a. de DOW & Nikkei ook in de plus zijn gesloten.

    - 2 -3 zie ik vandaag niet gebeuren ik denk ergens tussen - 0,6% en +0,4

    Ik zit long met een vrij hoge SL, dat leek me even verstandig. Day trading is niet aan mij besteed.
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 11 december 2015 09:25
    quote:

    Vincent Koopman schreef op 11 december 2015 09:00:

    [...]

    Nee vanochtend alles teruggelezen. Iemand complimenteren om zijn kennis is volgens mij geen slecht ding toch?
    Goeiemorgen iedereen!

    Vincent, heb je mijn reactie gelezen waarin ik uitleg dat jouw plannetje volgens mij rekentechnisch niet kan? Of kan jij een voorbeeld bedenken dat je toch op de long of short 101% winst kan hebben terwijl de andere nog leeft?
1.137 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 57 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links