Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Teken aan de wand

Gisteren werd de eerste rood-gevulde candlestick sinds 24 maart op de borden gezet, oftewel de slotkoers lag lager dan de openingskoers. Is dit een eerste teken aan de wand dat de markt gaat toppen? Nee, dit hoort bij het proces van krachtopbouw net onder een dergelijk belangrijke weerstand.

De daguitslagen blijven zeer beperkt en ik acht de kans groot dat de AEX binnen enkele dagen de eerste doorbraak boven de 409 kan gaan maken. De AEX bleef tot op heden twee punten onder dit niveau steken met een top bij 407.

De opgaande beweging vanaf de dubbele bodem van 379,50 is zeer snel gegaan waarbij ondertussen 3 opwaartse gaps zijn gevormd die allen nog openstaan. Tijdens de huidige consolidatie op een hoog niveau blijft de terugtest ook zeer beperkt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere niveaus

De AEX weet niet in de buurt te komen van de laatst gevormde gap die tussen de 401,90 en 402,80 ligt. Hierbinnen ligt overigens ook nog de voormalige eerste lagere top sinds begin dit jaar. Ik verwacht dat de AEX volgende week afscheid kan nemen van de 409-jaartop en zijn opgaande kortetermijntrend zal vervolgen naar hogere niveaus.

Dit zou tevens de start van een volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend betekenen. Deze trend werd eind 2012 gestart waarbij zowel de bovenkant als de onderkant van dit trendkanaal meerdere keren werden getest.

De tweede correctie van dit jaar tot net onder de 380 betekende een test van de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn, tegelijk met een test van het 200-daags gemiddelde Met de vorming van meerdere omkeerpatronen, zoals een hammer, morning star en positieve divergentie, werd een bodem gevormd.

Derde correctie

Hierna werd al snel de zeer steil dalende toppenlijn opwaarts gebroken, wat het eindsignaal van de correctieve beweging betekende. Ook de minst steil dalende toppenlijn werd zonder moeite rond de 396 opwaarts gebroken. Voor de komende weken verwacht ik een opwaartse vervolgbeweging naar de zone 420 – 430 voordat de derde correctie van dit jaar zal worden gestart.

Net als vorig jaar verwacht ik ook dit jaar meerdere correcties die moeten zorgen voor hogere bodems en hogere toppen om uiteindelijk op te kunnen lopen naar de zone 450 – 470. Als richtpunten in het kortetermijnbeeld zijn 3 niveaus van belang.

De eerste horizontale weerstand ligt bij 417,50. Daarboven ligt bij 420 de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal en bij 428 ligt nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de bodem van 379,50 en de top van 409.

Smalle consolidatie

Pas bij een benadering van deze niveaus moeten we zeer alert worden op nieuwe topvormingsignalen. In het kortetermijnbeeld ligt de 407 als eerste weerstand op de weg naar de 409. Deze top werd in de afgelopen dagen gevormd, dit wordt ook wel een tweezers top genoemd.

De eerste steun ligt pas bij de genoemde gap tussen de 401,90 en 402,80. Met de huidige zeer smalle consolidatie lijkt een terugtest naar deze zone steeds minder kansrijk, maar zolang de 409 niet wordt gebroken, blijft deze mogelijkheid wel bestaan.

Ook de technische indicatoren blijven opwaarts gericht na de eerdere positieve divergentie en de doorbraken door hun dalende toppenlijnen. Het is vooral belangrijk dat de RSI hogere jaartoppen gaat maken en duidelijk de 70-puntengrens doorbreekt.

Een dergelijk scenario kan overigens langer aanhouden dan velen denken. Voor vandaag verwacht ik dat de opwaartse druk naar de topjes van de laatste twee dagen bij 407 weer zal worden opgevoerd.

DAX


Klik op de grafiek voor een grote versie

De DAX brak gisteren intraday boven zijn recente toppen en boven zijn dalende toppenlijn vanaf de jaartop die langs de lagere top van 9.720 loopt. De index sloot hier precies op. Ook werd het eerdere toppatroon, een dark cloud cover, geneutraliseerd.

Ik verwacht in de komende dagen een hertest van de jaartop van 9.794 waarna ook de DAX na de recente forsere correctie door kan lopen naar hogere jaartoppen. Richtpunt ligt bij 10.150 voor de komende weken.

Ondertussen is in het zeerkortetermijnbeeld vanaf de recente bodem een scherp stijgende bodemlijn gevormd die vandaag bij 9.570 ligt. Door de steilheid is deze bodemlijn uiteindelijk onhoudbaar, maar zolang de index hierboven blijft, is het slechts een kwestie van tijd voordat we de jaartop zullen testen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

629 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste | Omlaag ↓
629 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links